Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Evropská unie

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

je dobrovolným společenstvím 15ti evropských států, které spolupracují v hospodářské a politické oblasti a tato spolupráce je pro ně vzájemně výhodná.
Původním cílem sjednocovacích procesů bylo zajistit mír a bezpečnost v Evropě zničené druhou světovou válkou. Propojování národních ekonomik mělo přispět k řešení ekonomických problémů a přivést k prosperitě.
Myšlenka sjednotit evropské státy je stará. Velkým „Evropanem“ byl náš český král Jiří z Poděbrad. Snažil se za své vlády vytvořit jakési společenství evropských zemí. 15. století však těmto myšlenkám nepřálo.

Důležitá data sjednocování Evropy:

1) Rok 1951 – Pařížská smlouva : založení Evropského společenství uhlí a oceli, podepsaly tyto státy: Belgie, Francie, Itálie, Lucembursko, Nizozemí a NSR.

2) Rok 1957 – Římské smlouvy : byly dvě, EHS a Euratom, tyto smlouvy podepsalo 6 stejných států.
EHS – Evropské hospodářské společenství – cílem byla podpora hospodářského růstu a rozvoj společného trhu.
Euratom – jak z názvu vyplývá, cílem byla podpora atomového výzkumu a dohled nad bezpečností atomových zařízení.

3) Rok 1968 – členské státy EHS mezi sebou zrušily cla na dovoz průmyslových výrobků.

4) Rok 1973 – první rozšíření Evropského společenství o Irsko, Dánsko a Velkou Británii.
Připojit se mělo i Norsko. Jeho občané však vstup v referendu odmítli. Stejně se rozhodli i v roce 1995, kdy o vstupu hlasovali podruhé.

5) Rok 1981 – vstupuje Řecko

6) Rok 1986 – podepsán Jednotný evropský pakt. Doplňuje smlouvu EHS, zavádí principy jednotného vnitřního trhu zboží, kapitálu, osob a služeb. Připojuje se Španělsko a Portugalsko.

7) Rok 1989-90 přináší politické změny ve východní Evropě a ES začíná spolupracovat s Polskem, Maďarskem, Československem a dalšími státy.

8) Rok 1992 – podpis Maastrichtské smlouvy. Předsedové vlád a hlavy států členských zemí se dohodli na smlouvě o Evropské unii. Rok 1993 – smlouva o Evropské unii vstupuje v platnost ve všech tehdejších členských státech.

9) V roce 1995 se členy EU stávají Finsko, Rakousko, Švédsko, vzniká tedy „patnáctka“ členských zemí.

10) V roce 1996 Česká republika podala oficiální žádost o členství v EU. Postupně tak učinilo dalších 9 států tzv. východního bloku.

11) Rok 1999 přináší zavedení společné evropské měny euro (Platí v 11 státech Unie).
V tomto roce předsedové členských zemí EU podepisují tzv. Amsterodamskou smlouvu. Ta shrnuje a aktualizuje dosavadní výsledky snah o sjednocení demokratické Evropy. Podle ní se v současné době státy EU řídí.



Hlavní instituce EU:

1) Evropská komise (20 komisařů)
- jen ona smí navrhnout nové právní předpisy, nemůže je však přijímat (To náleží Radě ministrů a Evropskému parlamentu)

2) Evropský parlament – je zástupcem 373 mil. občanů EU.
Poslanci parlamentu jsou voleni v jednotlivých členských zemích jednou za 5 let. Volení zástupci pak prosazují vůli a zájmy svých zemí.
V parlamentu zasedá 626 poslanců. Parlament schvaluje legislativu (Zákony), rozpočet a dohlíží na výkonnou moc.

3) Rada Evropské unie neboli Rada ministrů. Jejími členy jsou hlavy států. Rada se schází alespoň 2x v roce a má přímou zodpovědnost za společnou zahraniční a bezpečnostní politiku a za spolupráci ve věcech justice a vnitřních záležitostí.
Rozhodnutí Rady ministrů je závazné pro všechny členské státy.

4) Evropský soudní dvůr. Ten zajišťuje respektování práva při výkladu a uskutečňování smluv. Nejčastěji řeší případy, kdy členské země porušují své zákony nebo je nepřizpůsobují evropské legislativě. Soudní dvůr má 15 soudců a 9 generálních advokátů.

5) Evropská centrální banka
Od 1.1.1999 se v EU zavedlo jednotné platidlo – euro. Toto platidlo přijalo dosud 11 zemí z 15. Mince a bankovky s názvem euro jsou v oběhu od 1.1.2002. Po přechodnou dobu 6 měsíců bude možné v zemích EU platit v eurech i v národních měnách. Od 1.července 2002 však bude výhradním platidlem již jen euro.


ČR oficiálně požádala o vstup do EU 23.1.1996. Předtím, než se stane členem Unie, musí se na členství velmi dobře připravit.


- V EU je 15 členských zemí:Německo, Francie, Spojené království, Nizozemsko, Dánsko, Irsko, Belgie, Rakousko, Švédsko, Finsko, Španělsko, Itáli, Portugalsko, Řecko, Lucembursko

- V Eu se mluví 11 oficiálními jazyky:

- Den Evropy 9.květen

- hymna Óda na radost

- EU má 373 milionů obyvatel

- Základní svobody: volný pohyb osob,zboží,služeb a kapitálu

- Společná měna euro

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT